Ce putem face pt. a proteja mediul inconjurator?


Un mediu inconjurator sanatos este esential pentru ca viata pe pamant sa fie posibila. Fiecare dintre noi contribuim cate putin la pastrarea mediului inconjurator, de aceea e bine sa stii care sunt lucrurile simple, dar de efect, pe care le poti face in fiecare zi pentru salvarea planetei:
1. Economiseste apa – fa dusuri de maxim 5 minute, in loc de baie in cada si nu lasa apa sa curga in timp ce te speli pe dinti. Sa opresti robinetul cand nu folosesti apa, fie ca speli vase sau fructe, ajuta la economisirea resurselor de apa potabila.
2. Opreste aparatele electrice cand nu le folosesti – scoate incarcatorul telefonului din priza dupa ce s-a incarcat bateria, la fel si laptopul. Daca n-ai mai aprins televizorul de cateva zile, sau urmeaza sa pleci de acasa, scoate electrocasnicele din prinza. Chiar si atunci cand sunt in stand-by, aparatele consuma curent electric.
3. Recicleaza tot ce poti – plastic, hartie, sticla, metal. Sorteaza atat acasa, cat si la scoala ceea ce arunci si identifica cele mai apropiate locuri unde poti depozita materialele pentru a fi reciclate.
4. Foloseste transportul in comun – Fie ca alegi sa mergi pe jos, cu bicicleta, cu autobuzul sau vorbesti cu parintii unui prieten apropiat sa te duca la scoala, incearca prin alegerile tale sa economisesti combustibilul pe care parintii il folosesc ducandu-te cu masina personala doar pe tine.
5. Nu arunca mancare – cumpara doar atat cat iti trebuie. Indeamna-ti si parintii sa nu faca risipa de alimente. Daca aruncati frecvent mancare pentru ca se strica, incercati sa cumparati mai putin decat de obicei.
6. Putem inlocui becurile normale cu unele economice. In ultime vreme au aparut mai multe firme, cu preturi mult mai acceptabile.
7. In locul detergentului clasic pt. spalatul rufelor, putem folosi nuci de sapun, care sunt biodegradabile si care dupa folosire pot fi utilizate ca si ingrasamant pt. flori. Nucile de sapun cresc in copac si au proprietati de saponificare.
8. Clorul este foarte foarte nociv atat pt oameni, cat si pt. mediu! Pt. albirea hainelor puteti folosi in locul clorului bicarbonat de sodiu, iar pt. dezinfectare otetul.
9. O alternativa pt. balsamul de rufe care este iritant pt. piele si nociv pt. mediu ar fi sa puneti cateva picaturi de ulei esential cu mirosul preferat de dvs. pe o bucata de material textil pe care sa-l introduceti in cuva masinii de spalat la fiecare spalare. Rufele vor mirosi minunat!
10. In locul prafului anticalcar, care se adauga la masina de spalat, se poate adauga otet (preferabil din vin alb). Are acelasi efect anticalcar si este si biodegradabil. Tot otet putem folosi si pt. curatarea calcarului depus pe diversele suprafete din baie si bucatarie. Pulverizam, lasam putin sa actioneze si clatim. Este o alternativa ieftina, nu ne afecteaza caile repiratorii sau pielea de pe maini si respecta si mediul inconjurator. Otetul poate fi folosit si la curatarea si improspatarea culorii covoarelor, a canapelelor. Se combina cu apa; eu am adaugat si cateva picaturi de ulei esential de portocale pt. miros si se freaca covoarele cu o perie inmuiata in solutie. Din cate stiu otetul are si efect antibacterian.
11. In timp ce ne spalam pe dinti, putem inchide robinetul. Economisim astfel 6 l de apa de fiecare data cand ne spalam pe dinti.
12. In loc sa facem baie la cada, putem face un dus.
13. Trebuie sa avem grija sa reparam bateriile care picura. Se aduna o pierdere mare de apa in decursul unui an de zile.
14. Si in timp ce sapunim vasele, putem inchide apa.
15. In locul balsamului de rufe putem folosi o lingura de otet in compatimentul pt. balsam de rufe. Otetul in amestec cu apa (proportii egale) se poate folosi si pt. curatarea si dezinfectarea diverselor suprafete. E sanatos pt. plamanii nostri si protejeaza si mediul.
Protejam mediul si daca folosim produse biodegradabile de curatare a casei si produse ecologice de intretinere personala. De asemenea, sunt bune si pt. sanatatea noastra.